NONO

www.artarchitects.co.uk/1504

 

GRADE I LISTED REGENCY TOWNHOUSE
PARK SQUARE WEST, REGENT’S PARK

History and Context
This mews house is situated to the rear of Park Square West and was constructed in the nineteenth century in London stock brick with a slated mansard roof. It is of more modest scale than the principal Regency townhouses fronting Regent’s Park, and forms part of a varied terrace of two-storey houses. The building is situated in The Regent’s Park Conservation Area and is an important part of the historic setting.


Client’s vision
The client wished to carry out extensive works to the house in order to update it and make the interior more practical as a modern family home. Key amongst her aspirations was to create an elegant new staircase, with sweeping handrails similar to those in the main house; and coordinated doors and windows, in keeping with the historic character of the building. All components were to designed and made as bespoke items for the project, which required extensive and detailed design work to acheve the desired finish.


Design approach
A range of options were presented to the client for the design of each item, presented in a variety of formats, from sketches and interior perspectives to photographic references and detailed design drawings up to 1:1 scale.
Through an extensive process of research into the existing building, discussion with contractors, fabricators and the Historic Buildings Advisor to the Crown Estate; and ongoing dialogue with the client, a series of design proposals were developed that conserved the character of the existing house, whilst creating an attractive and confortable family home, uniquely tailored to the particular needs of the resident family.
As well as extensive new joinery and metalwork, our conservation architect advised on specialist historic glass, sourced suitable antique light fittings and assisted with the selection of furniture. ARTARCHITECTS worked on the project through all stages, including extensive advice during the construction process, until the project’s completion in 2016.

PROPOSED SECTION THROUGH THE STAIR

CONCEPT SKETCH